Welcome...Hosgeldiniz...Willkommen...Dobrodošli...

28. velj 2011.

Odnos Murata i Tube krije se u simbolima serije Asi


Šta kažete na ovaj dijalog...
Ali krenimo ispočetka...

Nakon prve epizode prikazivanja trenutno jedne od najgledanijih turskih serija "Asi", svi smo nekako stvorili u sebi jako čudan osjećaj. Težina cijele priče(sudbina Demirove majke) i cijela drama oko klasnih odnosa i posljedica oko toga, vrlo brzo prebacila se na glavne likove...Da, željeli smo vidjeti skupa Demira i Asi, ali zašto baš toliko? Svi znamo da u takvim serijama interesovanje brzo splasne i vremenom se pretvori u naviku, ali ovaj put to se nije desilo...Prvo smo bili očarani pejzažima ove epske drame, zatim muzikom, a onda je došla na red gluma, toliko dobra da smo se svi zapitali "Glume li oni uopšte"? Ukoliko iz cijele priče isključite njihove stvarne živote, opet ćete uvidjeti da nešto u njihovom odnosu ne štima kako treba, ali kad u cijelu priču ukomponujete fatalnu ljubav koja im se desila na prvi pogled, onda nekako sve kockice dođu na svoje. Oni nisu glumili Asi i Demira, oni su živjeli Asi i Demira u 2 etape. Raj prije Muratove ženidbe(snimanje prve sezone) i pakao poslije(snimanje 2.sezone).
Raj
Uzrok i posljedica, početak i kraj svega, bila je serija "Asi". Zaljubili su se, stavili maske Asi i Demira i počeli romansu koja im je promijenila život. Uću u njihove karaktere i nije tako teško, rekla bih da je Tuba vrlo slična Asi, ali Muratu je Demir ipak nešto što je on želio postati, ali nije...Tu je pretpostavljam i bio problem cijelog ovog odnosa. Tokom prve sezone, pišu scenaristi, imali su njih dvoje svoje šifre, govorili u prenesenom značenju, bilo je tu zaista mnogo simbolike. Kiša, Sunce, Konji, Zemlja, Voda često su u njihovim razgovorima dobijali ljudske osobine...Pogađate, a scenaristi su to i potvrdili, dosta toga su dodavali - scenaristi su to objašnjavali kreativnošću, mi obični bi rekli da i za kreativnost mora postojati motiv. Motiv je bila ljubav.
Asi obožava konje u seriji, Demir joj poklanja i ubija ono što najviše voli. Često se vraćala na smrt konja, i tada je izgubila povjerenje u Demira...Međutim, obratite pažnju na scenu kada joj on poklanja konja, kada kaže "I on je samo tvoj, i on je cijelim srcem i dušom samo tvoj" Ko je on? Murat, naravno...
Pakao
Šta se dešava poslije, završava se prva sezona, Burcin ga ucjenjuje, on se vjeri, kažu scenaristi da su on i Tuba imali žestoku svađu nakon koje je bilo problema kod snimanja scena serije(dio kada su oni srećni, upravo se prikazuje). Ponovo kreće snimanje Asi, u realnom životu, njih dvoje su sante leda, a trebaju odglumiti nešto što im je životni san za koji su svjesni da se nikad neće ostvariti...Šta se dešava? Zašto je ona na konju u vjenčanici i plače za Demirom, zašto pada kiša za koju Murat kaže da simboliše njegov život(nikad da shvati i prizna sebi neke istine, dok dobro ne pokisne). Zašto joj on 2 godine kasnije(u seriji je to samo jedna epizoda) dovodi konja i kaže "On je i dalje tvoj", a ona odgovara "Neka bude kod tebe"...Demir: "Nemoj bilo kome da Ga daješ" Asi: "Nisam Ga bilo kome ni dala"
Kaso produkt razgovora, finalnog između Tube i Murata nastala je pjesma Sevdali, koju interpretira Suhejla, vi prosudite sami o tekstu:


Asi i Demir, oni su se zaista voljeli Sevdalı(balada)


Zaman durdu sözünle / Vrijeme je stalo na jednu tvoju riječ

Ay tutuldu gözünde / u tvom oku pomrači se mjesečina...

...Doğamadım sesin değdi sözüme / nisam mogla ići dalje... tvoj glas dodirnuo je svaku moju riječ,

Kurşundu her kelime... kanamadım / Svaka riječ bila je metak... (ali) od nje krvarila nisam...

Bir nefesti hiç oldu / to je bio samo uzdisaj... koji se pretvorio u ništavilo...

Bir ömürdü düş oldu / Bila je to vječnost, pretvorena u san

Geceyi hiç görmemiş gündüze aldanmamış bir şehirde/ U gradu koji nikad ne vidje noć, koji nikad ne obasja dan.

Artık bir kabusum var benim de / Od sad me prate noćne more ;-)
Sadece senin gözlerinde gördüğüm senin gözünde / koje vidim u tvojim očima, koje I jesu tvoje oči...
Tahammülsüz aşklar yok bu şehirde / U ovom gradu nema nestrpljivih ljubavi,
Karınca kararınca yeten sevdalar var bize / Postoje male ljubavi, dovoljne za oboje da preživimo...
Olmuş olan olacak olan herşey sana doğru /Sve što mi se desilo, desilo se zahvaljujući tebi, I dalje se dešava...
Ve şimdiye kadar hiçbir ölümlü... / Da... nije umrlo...
 
Murat je imao problema sa psihom nakon snimanja serije, žalio se na noćne more. Male ljubavi jasno nam je koje su Burcin/Murat, Tuba/Bulent. Nastavićemo...

4 komentara:

  1. Apsolutno se sla\em!INA;E NEGLEDAM SERIJE.ALI MUZIKA I GLUMICA MI SE DOPALA NA PRVI POGLED!Kad sam počela da gledam seriju otkinula sam na HARIZMU OVO DVOJE LJUDI!!!Stvarno nemam drugo objašnjenje nego da je to zaista ljubav na prvi pogled,bez obzira što nije za sada krunisana brakom-to nema veze.VIDI SE DA TU NEMA GLUME NI MRVE!Vratili su me u vreme kada sam se zabavljala sa svojim suprugom i kada sam imala leptiriće u stomaku...a imam ih svaki put kada njih dvoje vidim!

    OdgovoriIzbriši
  2. zaista je neverovatna energija koja postoji medju njima, najkompatibilniji par svih vremena. . . ikreno se nadam da ce im se putevi u buducnosti ponovo ukrstiti pa makar i u poslovnom pogledu. . . ljubav na kraju pobedi. . .

    OdgovoriIzbriši
  3. Znas li koja je ovo epizoda sa pokretne slike,ako znas napisi molim te.hvala.............

    OdgovoriIzbriši
  4. iz 16 epizode, kad je Demir izbegavao Asi posle prvog poljubca jer je u medjuvremenu saznao da je aslan Asin brat

    OdgovoriIzbriši